28 juli – Kultur på innergården

28 juli – Kultur på innergården

Sista julionsdagen på innergården!

Den 28 juli bjuder Kultur på innergården på härlig musik på scenen i form av Forsyth & Friends och Stig och Sven Erik. I Galleri Lilla Huset kan du njuta konst av Carina och David Kihlberg och i Sommargalleriet ställer Hanna Gröndahl ut konst.

Utställningarna är öppna för besök kl. 17-21. Kvällskonsert kl. 19-21. Öppna Kanalen Skövde sänder från Konstutställningarna kl. 18:30 – 19:00 och live från kvällskonserten kl 19-21.

Utställningarnas öppettider: onsdag kl 17-21, torsdag 17-21, lördag 12-15, söndag 12-15.

Såhär bokar du din plats!

Se programmet för hela sommaren


Galleri Lilla Huset: Carina och David Kihlberg

Carina Kihlberg

Rosa huset.
Tillbaka till platsen där allting började för över tjugo år sedan, nämligen Skövde konstskola. Kärleken till det mörka svarta, kontraster och räta, enkla linjer tog mig vidare till grafikutbildningen på Domens konstskola i Göteborg och till en ettårig grafikfördjupning på Göteborgs universitet, Valands konsthögskola.

På senare år använder jag mig mestadels av akrylmåleri men har även börjat utforska den spännande akvarelltekniken.

Det som jag främst inspireras av är naturen och människans påverkan på naturen, landskapet och samhället. Enkelhet. Jag utgår även mycket från mig själv. Några av målningarna som är med på utställningen är bilder på platser från orten där jag växte upp. Tidan. Platser som betydde mycket just då. Som jag sedan som tonåring längtade bort ifrån, men som man nu som vuxen idylliserar.

David Kihlberg

Folk frågar mig ibland vad målningarna föreställer och var det är för något. Motivet är inte så viktigt. Det är viktigare hur jag målar en målning än vad jag väljer för motiv. Och då menar jag färgval, ljuset, penselföring och komposition. Tillsammans ska det förhoppningsvis bli en målning som går att förstå känslomässigt. Som går att förstå utan att den behöver förklaras. Jag målar över de målningar som inte når ända fram. Annars hade jag haft hela förrådet fullt.

Fast jag märker att det blir mycket motiv från landsbyggd, natur och enkla miljöer.

När jag målar äldre lantliga miljöer, så är det den oförställda närheten som jag vill åt.

Det är en inblick i en annan tid och en annan kultur. Samhället med dess kultur och religion har förändrats de sista 100 åren. För flera år sedan, när jag  besökte Frankrike och grottorna i Dordogne, så sa den lokala Guiden något som har fastnat i mitt minne.

Han berättade att människorna hade uppfunnit verktyget saxen men sedan glömt bort den. För att 10.000 år senare återuppfinna saxen som verktyg i vardagen. Det kom som en nyhet för mig. Ok, jag kanske inte är den mest snabbtänkta personen. Men jag har alltid haft uppfattningen att den historiska utvecklingen gått framåt som en uppåtstigande kurva. Den franska lokala guiden skrattade åt mig när jag ifrågasatte hans påstående.

Jag vill med mina bilder ställa frågan, Är det något som vi medvetet eller omedvetet har glömt bort från tidigare generationer? Kan de lära oss något? Trots att de är bortgångna sedan en tid tillbaka.

Fast som sagt, Det allra bästa är om betraktaren kan göra sin egen tolkning av målningen. Att den blir din egen. Att den påminner om någon plats eller person och blir din målning.


Sommargalleriet: Hanna Gröndahl

Jag heter Hanna Gröndahl och bor i Skövde. Jag målar gärna abstrakt, oftast landskap, i akvarell och gouache i dova/jordnära färger men provar ibland att göra målningarna lite mer färgstarka. Sommargalleriet 2021 är min första utställning och jag hoppas att det blir fler framöver.

Kontakt: hanna.grondahl@skovde.se, 0730-41 73 34

Instagramkonto: hannagrondahl2


På scenen: Forsyth & Friends

Forsyth & Friends, dvs Heather, Hans och Lars spelar både kända och mindre kända låtar från både när och fjärran. Det som är gemensamt för repertoaren är att det är låtar de tycker om. Det mesta känner ni igen!

Trion bor och verkar i Östergötland, men Hans är lyckligtvis bördig från det glada Skövde.


På scenen: Stig och Sven Erik

Två “erfarna” äldre gentlemän på en innegård på ett landshövdingehus i Gårda.

De låtar vi tänkte spela är:
Himlen över Gårda av Kent Andersson
Kajsas Udde
Cecilia Lind
Dans på Sunnanö
Ska nya röster sjunga