Kulturarvsdagen 2024: Öppet hus på Rosa Huset 8 september

Kulturarvsdagen 2024: Öppet hus på Rosa Huset 8 september

Välkommen Skövdes mysigaste mötesplats för kulturuttryck – Rosa Huset! Den 8 september är Rosa Huset en del av Kulturarvsdagen. Aktörerna i huset bjuder in till Öppet Hus mellan kl. 11-16. Bland annat erbjuder vi en guidad tur i vår verksamhet, utställningar och prova-på-barnmåleri – kom och upplev ett historiskt hus med på spännande rum från 1800-talet!

Hitta hit
Rosa Huset ligger i korsningen Trädgårdsgatan – Långgatan i Skövde, ingång från innergården via Trädgårdsgatan eller via Långgatan 6.

Om Kulturarvsdagen
Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga evenemang där lokala arrangörer medverkar och bjuder in allmänheten till hundratals olika kulturarvsarrangemang från norr till söder i hela landet. Den nationella temadagen för kulturarvet infaller i år söndagen den 8 september. Då sätter vi kulturarvet i rampljuset runt om i hela landet. Temat för året är ”Kulturens vägar, knutpunkter och mötesplatser”. Läs mer på www.raa.se/kulturarvsdagen

Aktörer i Rosa Huset
Idag finns Skövde konstskola, Galleri Lucifer, Skaraborgs konstgrafiska verkstad och Kulturarbetscentrum i Rosa huset. På den innergård som binder samman ingångarna till de olika gallerierna arrangerar Kulturarbetscentrum hela sommaren det välbesökta arrangemanget Kultur på innergården. Här erbjuds musikunderhållning och mat i samarbete med Restaurang Majoren som ligger precis intill. Dessa kvällar är mycket populära och många besöker gallerierna som en del av upplevelsen.

Det historiska Rosa Huset
Rosa Huset byggdes som flerfamiljshus år 1862. Huset är den enda länk som finns kvar mellan Skövdes trähusbebyggelse från tidigare år (se byggnaderna i Helensparken) och de stenhus som byggdes senare under 1800-talet i centrum. Rosa Huset är i grunden helt intakt sedan byggåret och måste därför betraktas som en unik byggnad i Skövde väl värd att bevara.

Huset ligger i kvarteret Tor och kallas Tor 2, tidigare kallad Gärdet. Huset byggdes av godsägare Per August Beckman. Huset var ett av de första att uppföras när Skövde började expandera i samband med invigningen av järnvägen år 1859. Det är knuttimrat med revetering på utsidan. De hus som byggdes något senare på 1870-talet blev rena stenhus. Huset har sluppit de genomgripande ombyggnader som liknande hus i Skövde blivit utsatta för.

Utefter Trädgårdsgatan i vinkel med boningshuset ligger ett gårdshus. Där fanns från början ett brygghus, en bagarstuga med visthusbodar och ett boningsrum. Idag inrymmer övervåningen en fullt modern lägenhet som konstenheten på Skövde Kulturhus disponerar för konstnärer som besöker Skövde i samband med utställningar eller längre arbetsperioder. På bottenvåningen driver idag Kultuarbetscentrum Galleri Lilla Huset, med utställningar året om.