Fotoutställning: Djur och natur

Fotoutställning: Djur och natur

Den 12-17 maj ställer Kent-Ove Hvass och Kent Andersson ut fotografier i Galleri Lilla Huset. Utställningen heter “Djur och natur”. Vernissage fredagen den 12 maj kl. 14-18.

Öppettider

12/5, kl. 14 – 18
13/5, kl 13 -17
14/5, kl. 13 – 17
15/5, kl. 14 – 18
16/5, kl. 14 – 18
17/5, kl. 14 – 18

Kent-Ove Hvass

Jag är 68 år gammal. Jag är född i Skövde och växte upp där.   Jag har varit naturintresserad sedan barnsben och vid 12 – 13 ålder tog fågelskådningen vid. Jag var med i Scouterna, Fältbiologerna och Friluftsungdomen under uppväxten.

Jag flyttade till Göteborg i 20 års åldern och lite senare till USA, Canada och Mexiko där jag jobbade med olika saker. Fotograferandet var då på sparlåga.

När jag flyttade hem 1996 tog jag upp fågelskådningen på allvar. Jag blev ordförande i Skövde fågelklubb och har varit det sedan dess. Klubben har under denna tid vuxit och vi har nu ca 300 medlemmar.

Jag har sedan jag flyttade hem jobbat i olika funktioner inom skolan på olika nivåer. Jag jobbar nu på gymnasiesärskolan med barn med särskilda behov och barn med Funktionsvariationer

Jag är ordförande i Skövde fågelklubb och har varit det sedan 1997.  Jag är mycket aktivt i fågelklubben, det innebär att jag leder exkursioner, ger föreläsningar, inventeringar och räkningar t ex vid sjön Östen.

Under många år var jag med i Skaraborgsradion och svarade på frågor kring fåglar. Numera är jag bara med då och då samt Tv. Under 2021var jag med i en UR serie om djur och natur.

Numera så går mitt eget fågelintresse ut på fotografering, natur- och fågelfotografering. Fotograferandet har lett till att jag har medarbetat i flera böcker, utställningar och föredrag. Jag var också bildredaktör för den nya permanenta utställningen på Naturum vid Fågeludden Hornborgasjön.

Jag har besökt många platser men favoriten är Östra Afrika och de vilda djuren där.

Jag har haft utställningar av mina fotografier på Västgöta Museum, Museet på Ölands södra udde, Herrtorps qvarn, Rosa huset i Skövde, Stadshuset i Skövde, Biblioteket i Värsås mm

Jag håller många bildvisningar och föredrag. Detta är några av föredrag jag kan komma till er och hålla:

Hornborgasjön för och nu, ett år vid Hornborgasjön, Rovfåglarnas återkomst, Fjällets fåglar, Vadehavet – ett fågelparadis, Runde- bland 100 000 lunnefåglar, Toscana – ett okänt fågelparadis, Bland Gorillor och träskonäbbar i Afrika, Ecuador – 1000 fågelarter, Galapagos – I Darwins spår m fl.


Kent Andersson

Bor i Skövde är gift och har två barn och två barnbarn.

I unga år så fotade jag analogt med eget mörkrum som jag ställde upp i badrummet när det var dags att framkalla. På den tiden fotade jag så gott som alla motiv som kom framför kameran.

Från 2008, då jag köpte en digital kamera, har jag enbart ägnat mig åt djur och fågel- fotografering.

Har gått på ett tiotal fotoutbildningar och workshops med kända svenska fotografer och numera skriver jag även ut mina bilder själv på en speciell fotoutskrivare.

Har varit utställare i Skövde, Rosa huset och i Bjurums kyrka tidigare. Det vill säga att mina bilder har mest sett på sociala medier och i de klubbtävlingar som jag flitigt deltager i.

Mina motiv hittar jag främst i hemmatrakten men även på resor. De senaste resorna har varit till Uganda där jag fotade bergsgorillor, primater och en mängd fåglar och Spanien med fyra olika gamarter. Förra året var jag i Finland och Norge och fotade havsörn, varg, björn och järv.

Numera har jag Nikons fullformatskamera Z9 som är helt digital och utan spegel. Till den använder jag Nikons teleobjektiv på 400-560mm och 600-800mm. Inom de närmaste åren kommer jag att fortsätta resa och närmast i år är det Sydafrika och Kenya som är bokade och klara. Målet är att utvecklas vidare som fotograf och att bilderna blir mer intressanta för åskådaren, även om jag tycker att jag kommit en bra bit på vägen.