“Möten” – Fotoutställning av Lars Pettersson

“Möten” – Fotoutställning av Lars Pettersson

Mellan den 8-12 september kan du se Lars Petterssons fotoutställning “Möten” i Galleri Lilla Huset.

Öppettider
Vernissage: Fredag 8/9 kl. 17-20
Lördag 9/9 kl. 11-15
Söndag 10/9 kl. 11-15
Måndag 11/9 kl. 17-19
Tisdag 12/9 kl. 17-19

Lars Pettersson

Jag har fotograferat av och till sedan 1977 men det var först i samband med en resa till Wrangelön í Sibirien 2011 som fotointresset började ta fart på allvar.

Som för så många andra har äventyrslusten och att dokumentera djur och natur i främmande länder stått i främsta rummet. Resorna har gått till länder som Armenien, México och Ecuador. Jakten på det perfekta fotot och att efterlikna andra naturfotografer har emellertid en tendens att skymma sikten för den djupare upplevelsen.

Men allteftersom tiden gått har möten med människor och att dokumentera dessa möten kommit att spela första fiolen. Tekniken har därmed fått en mindre framtoning och bilduttrycket känns nu för mig mer viktigt. En känd fotograf och nära vän till mig brukar säga att varje bild ska berätta en historia.

“Möten”

Jag älskar gamla kvinnor

Fula kvinnor

Arga kvinnor

De tror på det eviga livet

De är jordens salt

Trädets bark

De är djurens ödmjuka ögon

Strofen är hämtad ur en dikt som heter -Jag älskar gamla kvinnor – av den polske författaren Tadeusz Rozewics och som förkommer i en förställning med Maria Lundqvist – Våga flyga

Den var så bra att jag måste se den två gånger både i Stockholm och Göteborg.

Dikten är en hyllning till de gamla kvinnorna men är samtidigt en uppgörelse med dagens trångsynta fixering vid ålder och skönhetsideal som drabbar framför allt kvinnor men även män i dagens samhälle.

Utställningen har särskilt inspirerats av föreställningen – Våga Flyga-  men också alla de möten jag haft med människor världen över och som berikat mig som människa och förändrat min fotoinriktning.